søndag 16. mars 2008

40 år siden massakren i My Lai





I dag er det 40 år siden 504 sivile, barn, kvinner og ubevæpna menn, ble drept av amerikanske soldater i landsbyen My Lai i Vietnam. Det som fant sted her i 1968, endret amerikanernes holdning til krigen, og blir regnet noe som innledet avslutningen på krigen, som var over i 1975.

Man skulle så gjerne ønske at verden var blitt et bedre sted, og at uskyldige ikke ble rammet av vold og overgrep, verken i krig eller fredstid. Det er viktig å huske historien, men det er like viktig å kikke rundt seg og se på den uretten som begås mot folk rundt om i verden i dag, og det er viktig å ta inn over seg at om vi definerer andre som motstandere og fiender, er de likevel virkelige mennesker med ekte blod.

2 kommentarer:

  1. Så fint du også skrev om dette. Da jeg leste om det i avisa, gikk det så innpå meg. Som det alltid gjør når jeg leser om menneskenes ondskap.

    Dessverre har historien gjentatt seg mange ganger siden, men det må likevel være lov å ta fram slike hendelser, minne om dem og håpe at det når inn et eller annet sted.

    SvarSlett
  2. Dessverre er det alt for mange mennesker det ikke går inn på, alt det fryktelige som skjer i verden, og det er viktig, viktig å ikke glemme.

    Det er viktig å huske hva som har skjedd mot folk, og det er viktig å prøve å forstå hva som kan få tilsynelatende velfungerende og normale mennesker til å bli til monstre som gjør de frykteligste ting mot andre.

    Det er viktig, sånn at ikke vi en dag sitter der og må forsvare for våre unger hvorfor vi ble monstre som enten utøvde overgrep mot andre, eller tillot det i stillhet.

    Jeg så ikke My Lai-posten din før i dag, flott at du gjør en så grundig jobb med å gjengi hva som faktisk skjedde, selv valgte jeg jo varianten for late damer...

    SvarSlett